APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Što je responzivnost i zašto je važna ?

U zadnje vrijeme, vrlo često se spominje izrada responzivnih web stranica i responzivnost općenito kao važan faktor Vaše stranice. U ovom članku demistificirati ćemo responzivnost i objasniti zašto je važna.

Što je responzivnost?

Iako se danas vrlo često koristi pojam responzivnost, mnogi još uvijek ne znaju značenje tog pojma. Sama riječ responzivan dolazi od latinske riječi responsivus, odnosno u prijevodu koji daje odgovor, koji odgovara na što. U slučaju responzivnog web dizajna, “onaj koji odgovara” je dizajn jer se automatski prilagođava veličini zaslona/ekrana uređaja.

U početku interneta koji danas koristimo i poznajemo, razvijale su se web stranice koje su se pregledavale isključivo samo na stolnim računalima, nešto kasnije i na laptopima, no pojavom pametnih telefona i tableta, stvorila se potreba da se te stranice prilagode i za pametne telefone.

Upravo razvoj internet stranice koja se automatski veličinom i sadržajem prilagođava veličini zaslona uređaja s kojim korisnik pregledava Vašu stranicu savršeno opisuje Responzivan Web Dizajn ( skraćeno RWD ) koji je danas standard pri izradi web stranice.

Više o utjecaju responzivnosti na SEO, zadovoljstvo posjetitelja i posjećenost Vaše stranice, saznajte u ovom članku.

Kako je nastao responzivan dizajn?

Kako smo već rekli, u početku su se internet stranice razvijale za stolna računala, a obzirom da nije bilo puno veličina ekrana, stranice su izgledale više manje jednako na svim računalima. Međutim, pojavom pametnih telefona i upotrebom tableta, te stranice su postale “prevelike” za prikaz na manjim ekranima te se sadržaj smanjivao da bi uspio u potpunosti prikazati na ekranu.

S druge strane, pojavom većih monitora za stolna računala, iste te stranice su postale “preuske” da bi se prikazale jer su napravljene za manje dimenzije. Iz tog razloga, početkom 2010-ih počela se koristiti responzivnost, razvoj web stranica koje raspored sadržaja kao i sam sadržaj prilagođavaju veličini ekrana na kojem se prikazuju.

Zašto je responzivni dizajn važan?

  • Preko 65% posjeta na Vašu stranicu je preko pametnih telefona.
  • Ako Vaša stranica nije responzivna, dobivamo frustriranog korisnika koji mora konstantno pomicati stranicu lijevo-desno te zatim povećavati da bi pročitao sadržaj koji ga zanima.
  • Google i ostale internet tražilice pri ocjenjivanju kvalitete stranice ( koja utječe na pozicioniranje stranice prilikom prikazivanja rezultata ), dodatne “bodove” daju stranicama koje imaju responzivan dizajn i oduzimaju “bodove” stranicama koje nemaju responzivan dizajn.

Kako funkcionira responzivnost?

Kada se radi dizajn web stranice, istovremeno se radi u stvari rade 3 dizajna : dizajn web stranice za računala, tablete i posebno za mobitele. Pri izradi dizajna pazi se da stranica maksimalno zadrži konzistentnost i izgled i da što je moguće više jednako izgleda na svim uređajima kako bi za Vaše posjetitelje, stranica ostala prepoznatljiva.

Kada dođe na red izrada web stranice, tada se prema napravljenom dizajnu postavljaju dimenzije ( visina i širina ) sadržaja, ali se umjesto fiksnih dimenzija u pikselima postavljaju dimenzije u novim jedinicama, VW i VH koje označavaju ViewWidth i ViewHeight odnosno širinu i visinu ekrana s kojim korisnik pristupa Vašoj stranici. Prema tome, sadržaj se prilagođava veličini ekrana, a korištenjem modernih značajki HTML5 i CCS3 tehnologije, razvijaju se potpuno responzivne web stranice.

Prednost responzivnog dizajna

Prednosti responzivnog dizajna su višestruke, a jedini mogući nedostatak responzivnosti je to da stranica nema responzivan dizajn.

Bez obzira koliko je stranica kompetentna, a usluga koja se na stranici nudi dobra i privlačna, korisnik će i dalje biti frustriran što na mobitelu ništa ne vidi i više tu stranicu, ali i uslugu neće smatrati profesionalnom. S druge strane, manji broj posjeta uz negativnu ocjenu Google-a, takva stranica će se prikazivati sve niže i niže u rezultatima.

Zaključak je da responzivnost u današnje vrijeme nije više samo potreba nego i standard. Ukoliko još uvijek nemate potpuno responzivan dizajn, obratite nam se s punim povjerenjem jer je responzivan dizajn sastavni dio naše ponude za izradu web stranica.

Kako izraditi responzivnu stranicu ili popraviti postojeću saznajte  ovjde.

Do sljedećeg članka, Vaše APLIKACIJE.HR

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!