APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Domene – Što je web domena i kako do besplatne ?

domene
Ukoliko ste zainteresirani za registraciju .hr domene koja odgovara imenu vaše tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na njezinu registraciju bez ikakve naplate preko CARNET-a, vršnog državnog tijela za .hr domenu. Za sve nove ali i one koji su nam već pružili svoje povjerenje, aplikacije.hr oslobađaju Vas suvišne administracije te odrađuju kompletnu proceduru oko registracije .hr ili drugih .com .net .org domena.

Domena – što je i kako do besplatne?

BESPLATNE DOMENE

Besplatna domena uglavnom dolazi pri prvom odabiru ili novom odabiru hosting paketa što zvuči super, no prije nego li se odlučite za hosting paket koji uključuje besplatnu domenu, morate obratiti pozornost na dvije stvari.

Prvo pitanje, tko je vlasnik domene?

Radi li se o besplatnoj domeni koju Vi možete slobodno i u bilo koje doba prenijeti kod nekog drugog pružatelja hosting usluga ili Vam je domena samo stavljena na raspolaganje za vrijeme korištenja hosting usluga kod odabranog pružatelja hostinga i samim time je …

Domena – što je i kako do besplatne?

Zamislite da je domena adresa vašeg stana , a ” web hosting ” je ustvari zgrada kojoj pripada Vaš stan.

Ako tražite određeni dućan, servis ili možda stan prijatelja, sigurno nećete upitati da Vam da koordinate lokacije koju tražite, nego točnu adresu.

Kada je riječ o Vašoj stranici, umjesto koordinata, morali bi koristiti IP adrese npr. 192.168.88.88, što nam je mnogo teže za zapamtiti od imena same domene tj. imena Vaše internet stranice koja ujedno nosi ime vezano za Vaše poslovanje i vrstu poslovanja kojom se bavite.

Domena je izuzetno bitna prilikom rangiranja kod tražilica ili reklamiranja. Uzmimo za primjer ako imate .hr domenu, tražilica Google će vas pozicionirati bolje i vidljivije u Hrvatskoj bez obzira na kojem je jeziku Vaša web stranica. Dok ukoliko želite targetirati tržište Italije najbolje bi bilo gledati it. domene ili primjerice ukoliko gledate da je vaše tržište internacionalno onda je najpogodnija domena .com ili .net.

Besplatne domene

Besplatna domena uglavnom dolazi pri prvom odabiru ili novom odabiru hosting paketa što zvuči super, no prije nego li se odlučite za hosting paket koji uključuje besplatnu domenu, morate obratiti pozornost na dvije stvari.

Prvo pitanje, tko je vlasnik domene?

Radi li se o besplatnoj domeni koju Vi možete slobodno i u bilo koje doba prenijeti kod nekog drugog pružatelja hosting usluga ili Vam je domena samo stavljena na raspolaganje za vrijeme korištenja hosting usluga kod odabranog pružatelja hostinga i samim time je u njegovom vlasništvu?

Nemojte se dovesti u situaciju da morate zauvijek svoju web stranicu hostati kod lošeg pružatelja usluga samo zato što je domena postala prepoznatljiva korisnicima pa ju ne želite žrtvovati ili da morate platiti ogromnu svotu novca kako bi domenu otkupili.

Drugo pitanje koje se morate upitati jest je li i produljenje domene besplatno?

Pružatelji hostinga uglavnom imaju naviku da domenu daju besplatno samo za prvu godinu zakupa hosting paketa, a za svaku novu godinu zakupa domene morate ponovno platiti. Prije odabira pružatelja hosting usluga svakako ga priupitajte tko je vlasnik domene i postoje li troškovi produljenja domene uz produljenje hosting usluga.

Besplatne domene .hr

Ukoliko je Vaše poslovanje bazirano na klijente u Hrvatskoj ili jednostavno želite posjetiteljima svoje internet stranice stvoriti dodatni osjećaj da su na “pouzdanom domaćem terenu ” – gotovo je nezaobilazno da imate registriranu domenu sa nastavkom .hr.

Čuli ste da je .hr domena besplatna, ali niste sigurni ima li istine u tome?

Naravno, ali uz ograničenje. Dozvoljena je registracija samo jedne besplatne .hr domene.

*zanimljivost : Hrvatska jer jedina članica Europske unije koja nudi besplatne domene.

Tko može registrirati besplatnu .hr domenu?

Pravne osobe (trgovačka društva, poduzeća, tijela državne uprave, javne ustanove, udruge, stranke) registrirane u HR (koje imaju OIB).

Fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću (obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici) registrirane u HR (koje imaju OIB).

Građani ne mogu registrirati besplatnu .HR domenu. Građani mogu registrirati besplatnu domenu s nastavkom .iz.hr ili .from.hr domenu.

Besplatnu .from.hr domenu mogu registrirati sve fizičke osobe iz RH jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB).

izvor: https://domene.hr/portal/home

Kakav može biti naziv besplatne .hr domene?

Za pravne osobe naziv besplatne domene mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe (Pravilnik, članak 19 );

Za fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću naziv besplatne domene mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti (Pravilnik, članak 20)

Naziv domene sastoji se od niza od najmanje 3, a najviše 63 znaka koje čine:

slova engleske abecede, pri čemu nema razlike između velikih i malih slova;

brojevi 0-9, s time da barem jedan znak u nazivu mora biti slovo;

znak crtice (minus)(-), pri čemu crtica ne smije biti ni prvi ni posljednji znak u nazivu, niti se smije pojavljivati na dva uzastopna mjesta.

 Gdje registrirati .hr domenu?

Besplatna .hr domena registrira se putem online sustava za registraciju smještenog na adresi: www.domene.hr/portal/registriraj

Postoji li lista besplatnih domena?

Ovo su ekstenzije sa kojima dobijate besplatnu domenu: .com, .xyz, .net, .info .online, .tech, .store, .site, .website, .space

Kako mogu dobiti besplatnu .com domenu?

Ako želite .com ili neke druge premium TLD domene, morat ćete kupiti godišnji hosting plan, u kojem će biti uključena opcija registracije vlastite domene!

 Postoje li drugi troškovi koji nisu uključeni?

Domena je potpuno besplatna, jedina stvar koju plaćate je posve mali iznos za ICANN.

Koji je prvi korak za registraciju domene?

Provjera domene – imate savršeno ime za Vaše poslovanje , još je samo ostao korak provjeriti je li ista dostupna. Upišite ime i odaberite provjeru, nakon ćega će Vam sustav javiti da li je domena slobodna. Ukoliko jest, nastavite s registracijom, upišite potrebne podatke, uplatite potreban iznos (ukoliko nije riječ o besplatnoj) ili pošaljite potrebne dokumente i nakon što prođe vrijeme potrebno za registraciju domene dobiti ćete obavijet o tome da se postali ponosni vlasnik Vaše domene.

*napomena: rezervacija domene nije moguća, stoga kada ste sigurni u ime Vaše domene ne čekajte s uplatama ili slanjem dokumentacije jer je sam postupak ustvari vrlo jednostavana da bi ga se odgađalo.

Kako registrirati naplatnu .hr / .com.hr domenu ako nemam pravo na besplatnu?

Naplatne domene ne mogu se registirati samostalno , već za vas to mora odraditi odabrana hosting podrška (ali samo oni bazirani u Hrvatskoj). Oni će vam također i odraditi posao oko postavki i administracjie za uspješno korištenje. Vrijeme trajanja registracije je službeno također godinu dana, o čemu će Vas sigurno već obavijestiti kada bude potrebno podmiriti račun za iste usluge.

Koja je cijena domena ?

Godišnja cijena registracije ili produženja domene:

.HR besplatna              0,00 kn

.HR naplatna             500,00 kn

.COM.HR                     40,00 kn

.NET                            90,00 kn

.ORG                            90,00 kn

.BIZ                              90,00 kn

.INFO                           90,00 kn

.EU                              75,00 kn

.ME                           139,00 kn

.IN                             149,00 kn

.TV                            301,00 kn

Cijene su izražene bez pdv-a

*napomena: imajte na umu da većina hosting tvrtki nude registraciju ili produljenje domene kao besplatno ukoliko odaberete njihove pakete hostinga.

Ukoliko ste zainteresirani za registraciju .hr domene koja odgovara imenu vaše tvrtke, obrta ili udruge, imate pravo na njezinu registraciju bez ikakve naplate preko CARNET-a, vršnog državnog tijela za .hr domenu. Za sve nove ali i one koji su nam već pružili svoje povjerenje aplikacije.hr oslobađaju Vas suvišne administracije te odrađuju kompletnu proceduru oko registracije .hr ili drugih .com .net .org domena.

Do sljedećeg članka, Vaše APLIKACIJE.HR

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!