APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Što je hosting?

hosting
Pitanje s kojim se vrlo često susrećemo je što je hosting i zašto mi treba, a tehnička objašnjenja zvuče poput  Usluga web hostinga je vrsta usluge internetskog hostinga koja omogućuje pojedincima i organizacijama da svoju web stranicu učine dostupnom putem World Wide Weba.

Što je hosting?

Iz tog razloga, odlučili smo napisati ovaj članak kako bi Vam ukratko objasnili što je hosting, kako odabrati pravi hosting i na što je važno paziti pri odabiru hostinga.

Nakon što ste odabrali naziv Vaše web stranice i zakupili domenu , sljedeći korak je smjestiti tu domenu na internet odnosno učiniti je javno dostupnu posjetiteljima. Kako bi to bilo moguće, potreban nam je hosting. Hosting je laički rečeno, zakupljeni dio servera, na kojem se nalazi Vaša web stranica i Vaši mailovi. Iako vjerojatno zvuči komplicirano te Vam se nameće pitanje : „Kako ću postaviti web stranicu na hosting“,  jedino bitno za Vas jest odabrati kvalitetan hosting. Tehničku stranu oko postavljanja Vaše stranice na hosting, instalacije CMS-a i otvaranja mail adresa, za naše klijente radimo mi.

Kao što smo rekli, hosting je zakupljeni dio servera, a server je u suštini izuzetno jako računalo složeno upravo za namjenu servera što znači da ima daleko više diskovnog prostora, memorije i procesorske snage nego kućno računalo. Bez obzira na to, i dalje je u suštini izuzetno jako računalo.

Kako odabrati kvalitetan hosting ?

Prvo pitanje na koje treba odgovoriti je što znači kvalitetan hosting. Kvalitetan hosting je onaj hosting koji će omogućiti da se Vaša web stranica brzo učitava, da je Vaša web stranica gotovo uvijek  dostupna posjetiteljima i da za razumne novce dobijete odličnu uslugu.

Što znači vrijeme dostupnosti?

Serveri su, laički rečeno, računala koja su upaljena 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, no s vremenom ih je potrebno ugasiti radi čišćenja, nadogradnje hardware-a ili učiniti javno ne dostupnim radi nadogradnje software-a / čišćenja nepotrebnih datoteka.

S druge strane, kao i kod računala, postoji rizik od kvara, nestanka struje i sličnih nepredviđenih faktora radi kojih će se server ugasiti, a Vaša stranica postati nedostupna. Kako bi izbjegli takve situacije, kvalitetni hosting provideri imaju ( laički rečeno ) duple servere i UPS-ove. Drugim riječima, ako jedan server na kojem je Vaša web stranica treba ugasiti ili se ugasi sam, drugi server preuzima funkciju prvog unutar nekoliko sekundi te niti Vi niti Vaši posjetitelji niste svjesni s kojeg servera se Vaša stranica učitava. Također, u slučaju nestanka struje, napajanje servera preuzimaju UPS-ovi dok se ne upale agregati. Naš hosting provider, tvrtka Avalon garantira vrijeme dostupnosti od 99,7% vremena kao i mnogi drugi…..  Iz našeg iskustva, u periodu od 2016.-e do danas, bilježimo jedan jedini trenutak kada naša stranica nije bila dostupna u trajanju od svega nekoliko minuta i to tijekom noći. Naravno da to nismo primijetili, ali su nas kontaktirali dan kasnije iz tvrtke Avalon i obavijestili o tome, ispričali se i ponudili nadoknadu štete ukoliko je do nje došlo. E to je dobar hosting partner kakvog želite.

Također, spomenuli smo da o hostingu ovisi i brzina učitavanja Vaše stranice. Već smo rekli da se server može poistovjetiti s računalom, a i svi smo čuli za SSD diskove. SSD diskovi su diskovi nove generacije koji imaju puno veću brzinu pisanja i čitanja podataka nego klasični diskovi. Ako Vaš hosting partner koristi obične diskove ( koji su i jeftiniji ), Vaša stranica će se duže učitavati. To je samo jedan od faktora koji utječe na brzinu, uz samo održavanje servera te količinu memorije i procesorske snage koja je dodjeljena Vašem hosting paketu.

izrada web stranice izrada web stranice web stranica izrada web stranica web stranica cijena izrade web stranica 

A što sa Content Delivery Network?

Druga važna stvar je takozvani CDN odnosno Content Delivery Network. Taj pojam je već stručnija stvar koju je teže laički objasniti, ali pokušati ćemo i nadam se, uspjeti Vam dočarati što je CDN. Cijeli internet funkcionira putem skupa servera i rutera koji međusobno „komuniciraju“ i „usmjeravaju“ promet. Kada upišete naziv stranice, preglednik šalje zahtjev prema prvom ruteru koji ga usmjerava na sljedeći i tako dalje dok ne dođe do servera na kojem je smještena web stranica koju želite učitati, a zatim se sadržaj web stranice šalje nazad prema Vama putem istih rutera. To je super dok je server relativno blizu Vas i na putu između Vas i servera stoji što manje „stanica“. No što kada netko iz Njemačke ili Amerike pokušava otvoriti Vašu web stranicu ? To je dalek put koji utječe na brzinu učitavanja. Iz tog razloga, postoji CDN, odnosno, laički rečeno, Vaša web stranica nije smještena na samo jednoj lokaciji već na serverima diljem svijeta. Na taj način, Vaša stranica se uvijek učitava s najbližeg servera i time jamči veću brzinu učitavanja Vaše web  stranice.

Trenutno na tržištu postoji jako puno hosting providera, od domaćih do stranih te naravno od jeftinijih do skupljih. Mi bi smo ih svrstali u 3 kategorije :

  1. Hosting provideri koji iskorištavaju ne znanje korisnika i previše naplaćuju svoju uslugu uz limitiranje korisnika razno raznim faktorima ( kao što je npr. 5 mail adresa ) .

2. Hosting provideri koji koriste staru tehnologiju i ne održavane servere.

3. Hosting provideri koji ulažu u opremu i nude vrhunsku uslugu po razumnoj cijeni jer su svjesni da će im kvaliteta usluge koju nude donijeti još više posla i preporuka.

Na Vama je da odaberete, a za stručnu pomoć, uvijek nas možete kontaktirati.

Do sljedećeg članka, Vaše APLIKACIJE.HR

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!