APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Top 5 Internet pretraživača

internet pretraživač
Pravi preglednik za Vas obično nije onaj koji dolazi pre-instaliran s vašim uređajem. Istražili smo koji su se Internet preglednici pokazali najboljima za 2020. godinu.

Najbolji Internet preglednici za 2020. godinu

Top 5 Internet pretraživača

Slika nije učitana

Koliko je zapravo koristan, brz, siguran ili fleksibilan Vaš trenutni preglednik? Znamo da se navike teško riješiti, no neki preglednici su jednostavno bolji od drugih alternativa.

U ovom članku istražili smo najbolje preglednike koje preporučamo u novom desetljeću.

5. Opera

Podcijenjen preglednik, odličan za sporiji internet

Operativni sustav: Windows, macOS, Linux, Android, iOS

 • Integrirani ad-blocker
 • Integrirani messengeri
 • Jaka sigurnosna zaštita
 • Ugrađen Proxy – VPN
 • Nudi manje ekstenzija i opcija nego njegovi rivali


Posjeti stranicu

Opera je uz Internet od 1995. godine te je uvijek bila prva u inovaciji. Žalosno je što Operu koristi samo oko 1% korisnika, stvarno je kvalitetan preglednik. Otvara se brzo, korisničko sučelje je uredno te može sve što mogu i njegovi suparnici, i više.

Ključni razlog zašto bismo preporučili instaliranje Opere kao barem Vaš drugi preglednik je njegova funkcija Opera Turbo. Opera Turbo kompresira Vaš promet i preusmjerava ga kroz Opera servere, što radi veliku razliku za brzinu učitavanja ako ste zaglavili na dial-up mreži ili Vaša broadband veza ima poteškoća.

Također smanjuje količinu prenesenih podataka što može biti jako korisno ako koristite mobilnu vezu, te takvo preusmjeravanje izbjegava bilo kakva ograničenja sadržaja koje bi mogao Vaš pružatelj internetskih usluga postaviti na Vašu vezu. Opera se automatski miče s puta ako koristite sigurne web lokacije poput banaka kako bi Vaš promet bio slobodan i očišćen od bilo kakvih potencijalnih kršenja privatnosti.

Opera dolazi sa svojim ad-blockerom, koji će sam maknuti oglase iz Vašeg preglednika, nije potrebna nikakva dodatna instalacija.

Vrijedno je spomenuti da Opera ima i pretraživač namijenjen gamerima, Opera GX – ova verzija pretraživača sadrži alate za optimizaciju sustava, integraciju Twitch TV-a, katalog ponuda za igre te mnoštvo drugih.

Ocjena: 7/10

4. Microsoft Edge

Preglednik baziran na Chromium sučelju, Edge se ponovno rodio kao pametan i brz preglednik

Operativni sustav: Windows, macOS, Linux, Android, iOS

 • Ne vuče mnogo RAM memorije
 • Dostupan za gotovo sve platforme
 • Dozvoljava Chrome ekstenzije
 • Nametljiv sa Windows instalacijom


Posjeti stranicu

Edge je primio poprilično dobre kritike kada je prvi put lansiran s Windows 10 sustavom kao zamjena za zastarjeli Internet Explorer koji nije mogao držati korak s rivalima, no pravi preporod doživio je 2019. godine kada je Microsoft surađivao s Google-om kako bi izdali novu verziju Edge-a zasnovanu na Chromium-u (engine koji pokreće Google Chrome).

Novi i poboljšani Edge impresivan je preglednik koji nudi većinu Chrome-ovih prednosti bez gutanja velikih količina memorije.

Najbolje je što novi Edge nije ograničen samo za osobna računala koja koriste Windows 10, Microsoft je objavio verzije za Android, iOS i macOS, te se spekulira da će uskoro izaći i Linux verzija. Sa svim glavnim platformama pokrivenim, novi Edge vrijedan je razmatranja kao Vašeg novog primarnog preglednika.

Šteta je što ga se toliko gura unutar samog Windowsa, što može biti neugodno ako ste se navikli koristiti neki drugi preglednik kao zadani.

Ocjena: 7/10

3. Vivaldi

Izgradite Vaš preglednik te ga prilagodite po želji

Operativni sustav: Windows, macOS, Linux, Android (beta)

 • Nevjerovatno prilagodljiv
 • Kreativno sučelje
 • Podržava Chrome ekstenzije
 • Umjereno brz


Posjeti stranicu

Na trećem mjestu nalazi se Vivaldi, malo drugačiji preglednik koji svojim korisnicima omogućuje slobodu u kreiranju stila i strukture njegovog sučelja. Svi mi vjerovatno provodimo previše vremena sjedeći pred našim web preglednicima, no Vivaldi, novi klinac u kvartu, želi to pretvoriti u što ugodnije i osobnije iskustvo.

Cijeli stil i struktura njegovog sučelja ovisi isključivo o vama. U sebi ima ugrađeni alat za pisanje bilješki, svaka web stranica može se postaviti kao bočna ploča, te njegova inovativna tehnologija slaganja kartica (tabova) koja vam omogućava grupiranje kartica i pomicanje grupa kako biste izbjegli gužvu od mnoštvo tabova koja često muči druge preglednike.

Kao i Edge, Vivaldi je izgrađen na Chromium Engine-u, što znači da mu možete dodavati ekstenzije sa Chrome web trgovine. Neke se ekstenzije mogu ponašati malo drugačije u Vivaldiju, no većina djeluje savršeno.

Vivaldi je osvježavajuć i kreativan pogled na web preglednike, te ćemo ga nastaviti pratiti u sljedećim godinama kako se razvija na tržištu.

Ocjena: 8/10

2. Google Chrome

Najpopularniji preglednik na svijetu

Operativni sustav: Windows, macOS, Linux, Android, iOS

 • Brze performanse
 • Neograničeno proširiv
 • Za sve platforme
 • Gladan resursa


Posjeti stranicu

Sa Chrome-om, Google je izgradio proširiv i učinkovit preglednik koji zaslužuje biti na vrhu svake ljestvice. Njegova baza korisnika i dalje raste te nema namjeru stati. Koja je njegova tajna? Chrome je nevjerojatno stabilan cross-platform preglednik, sjajno predstavljen da zauzme što manje prostora na zaslonu i bude najljepši preglednik za korisnika.

Njegov širok raspon lako dohvativih proširenja znači da ga stvarno možete učiniti po vašoj mjeri, a tu je i podrška za roditeljski nadzor i ogroman raspon podešavanja i postavki kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost.

Međutim, uz sve njegove vrline, nije bez mana. Chrome je jedan od najvećih potrošaća resursa te ne briljira na uređajima sa malo RAM memorije. Također, pošto Google ima prste u tome, treba biti na oprezu kako se Vaši pregledni podaci koriste. Kako bi poboljšao sigurnost, jedan od koraka je snažno guranje HTTPS stranica. Kao i Firefox, Chrome sada podržava prijavu bez lozinke preko WebAuthn – kako bi zamijenio tradicionalne lozinke ili služio kao oblik dvo-faktorske provjere identiteta.

Chrome preglednik nudi još više značajki za programere web aplikacija, uključujući i dosljednost kroz različitu VR tehnologiju te mogućnost korištenja senzora svjetla i akcelerometra vašeg uređaja

Ocjena: 9/10

1. Mozilla Firefox

Firefox se vratio! Nakon potpunog restrukturiranja ponovno preuzima svoju krunu u 2020. godini

Operativni sustav: Windows, macOS, Linux, Android, iOS

 • Najbolje performanse
 • Lagan za resurse vašeg sustava
 • Jaka zaštita privatnosti
 • Android verzija zahtijeva nadogradnje


Posjeti stranicu

Firefox je oduvijek bio poznat po fleksibilnosti i podršci za proširenja, no kroz posljednjih par godina počeo je zaostajati za konkurencijom u pogledu brzine. Firefox Quantum objavljen je prošle godine te je predstavio potpuni remont baze kodova preglednika, te su brzine sada usporedive s Google Chrome-om. No to nije samo na vrhunskim računalima – novi Firefox štedljivo koristi memoriju, čak i sa otvorenom masom kartica.

Firefox također osvaja ozbiljne bodove kada je u pitanju privatnost. Mozilla je neprofitna, što znači da nema isti zamah za prodaju Vaših podataka kao neki drugi programeri preglednika. Mozilla redovito izbacuje nadogradnje kako bi zaštitila privatnost svojih korisnika. Najnoviji dodaci uključuju podršku za prijavu bez lozinke te automatsko blokiranje ad-tracker-a.

Na tržištu je čak i nova verzija Firefoxa dizajnirana posebno za pregledavanje interneta u virtualnoj stvarnosti.

Na nekim stranicama Chrome i dalje ima prednost što se tiče brzine, no novi Firefox pokazao se kao najbolji preglednik za početak 2020. godine.

Ocjena: 10/10

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!