APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Zašto je sada pravo vrijeme za otvaranje webshop-a ?

Zasto je sada pravo vrijeme za otvaranje webshopa
U ovom članku analizirati ćemo podatke te objasniti zašto je sada pravo vrijeme za otvaranje webshopa.

Rast kupovine putem interneta u Hrvatskoj

Kolika je popularnost kupovine putem interneta u odnosu na prijašnje godine te u odnosu na klasičan posjet trgovinama, najbolje pokazuju statistički podaci Eurostat-a za 2021. godinu prema kojima je unutar EU 7 od 10 ljudi ( 73% ) u proteklih 12 mjeseci obavilo barem jednu kupnju putem interneta. 

Prva 3 mjesta po postotku kupovine putem interneta odlaze u Englesku, Dansku i Norvešku gdje čak 8 od 10 ispitanika redovito kupuje putem interneta što jasno pokazuje pozitivan trend rasta popularnosti webshop-a.

U ovom članku analizirati ćemo podatke te objasniti zašto je sada pravo vrijeme za otvaranje webshopa.

Prema najnovijem izvještaju Eurostat-a za 2021.-u godinu, čak 73% građana EU u dobi od 16 do 74 godine je kupovalo putem interneta u proteklih 12 mjeseci. Prema  istom izvještaju, Hrvati sve više kupuju putem interneta.

Situacija u Hrvatskoj je veliko pozitivno iznenađenje, u samo 2 godine ( 2017. – 2019. ) , ostvaren je rast od čak 16%, te prema statistici, čak 57% Hrvata je u proteklih 12 mjeseci kupovalo putem interneta. Na kraju članka pogledajte detaljan prikaz po zemljama u Europi.

2008. godina
6%
2017. godina
29%
2019. godina
45%
2021. godina
57%
Prosjek EU - 2021.
73%

Vodeće zemlje u 2021. godini ( Europa )

Prosjek EU - 2021
73%
Danska - 2021
91%
Engleska - 2021.
90%
Nizozemska - 2021.
89%

Zašto je sada pravo vrijeme za otvaranje webshopa ?

Činjenica je da sve više kupujemo putem interneta. Razlozi  tome su višestruki, prvenstveno zahvaljujući lakoći dolaska do informacija putem interneta,  rastu pokrivenosti kućanstava internetom i korištenju interneta pa do marketinga putem društvenih mreža. Također, kupovina putem interneta je dovedena do zavidne mjere sigurnosti te su veće šanse da će Vam netko ukrasti novčanik u trgovačkom centru nego što su šanse da će netko ukrasti podatke o kartici koju koristite prilikom kupovine na internetu ( iako većina web trgovina nudi i mogućnost plaćanja pouzećem ili po ponudi pa karticu uopće nije potrebno koristiti. ) . 

Normalno, uvijek treba biti oprezan, kupovati isključivo putem provjerenih web trgovina koje koriste 100% sigurni Payment Gateway kao što su ( WSPayT-Com Pay WayCorvus Pay i sl. ) te adresu webshop-a unositi ručno umjesto slijeđenja “linkova” jer linkovi katkad mogu voditi i na lažne stranice.  U prilog sve većoj kupovini putem interneta zasigurno ide i eksponencijalni porast web trgovina kao i jednostavnost dolaska do informacija te brzina kupovine. Korištenje modernih načina kupovine, omogućava korisniku da u nekoliko trenutaka posjeti više web trgovina i sazna sve informacije o proizvodu koji ga interesira te isti naruči, za razliku od vremena kada je bilo potrebno fizički doći na adresu trgovine i provjeriti njihov asortiman.  Također, velika prednost je i ta što webshop radi 24 sata dnevno, 7 dana tjedno i 365 dana godišnje te kupci kupuju kada žele, a ne kada imaju vremena fizički otići u trgovinu.

Dolaskom svjetskih kurirskih tvrtki u Hrvatsku poput Overseas-a ili DHL-a te modernizacija Hrvatske Pošte s uslugom Paket 24, dostava kupljenih proizvoda putem webshop-a nikada nije bila lakša, povoljnija i brža. To je također važan faktor u porastu kupovine putem interneta.

Iz svih navedenih razloga, sve više kupaca koristi webshop. Čak i oni posjetitelji koji webshop iz nekih razloga ne koriste za kupovinu, preko webshop-a dolaze do informacijama o proizvodu i dostupnosti prije dolaska u trgovinu. Uzmemo li u obzir i trend u Zemljama Europe gdje 63% kupaca kupuje online te trend u zemljama koje dižu prosjek, a u kojima gotovo 9 od 10 kupaca kupuje online, sasvim je jasno kako kupci diljem svijeta prepoznaju lakoću i pozitivne strane korištenja webshop-a. Iz istog razloga, u Hrvatskoj se očekuje daljnji rast postotka kupaca koji će kupovati putem interneta ( iako, gotovo 1 od 2 nije uopće loša statistika ). Obzirom da je za uhodavanje webshop-a i stvaranje baze kupaca, potrebno određeno vrijeme, u ovom trenutku je najbolje vrijeme za pokretanje webshop-a. U prilog tome ide i činjenica da Google i ostale bitnije tražilice, prilikom prikaza rezultata pretraživanja, u obzir uzimaju i “starost domene”.

Detaljan prikaz po državama u Europi

Norveška
92%
Engleska
90%
Danska
91%
Nizozemska
89%
Švedska
87%
Irska
87%
Island
85%
Švicarska
83%
Luksemburg
81%
Njemačka
76%
Francuska
76%
Slovačka
75%
Češka
75%
Belgija
75%
Finska
73%
Slovenija
72%
Estonija
70%
Estonija
68%
Španjolska
67%
Mađarska
66%
Malta
65%
Austrija
63%
Latvija
62%
Poljska
61%
Litva
60%
Hrvatska
57%
Grčka
54%
Cipar
54%
Portugal
52%
Kosova
46%
Srbija
45%
Italija
44%
Turska
40%
Rumunjska
38%
Makedonija
34%
Bugarska
33%
Bosna i Hercegovina
30%
Crna Gora
26%

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!