APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Svi strani pojmovi kod izrade web stranica

Prosječan korisnik interneta, u trenutku kada se odluči na izradu web stranice ili web shopa, susresti će se s hrpom nepoznatih pojmova kao što su SSL, Hosting, Domena, CMS i slično. U ovom članku, objasniti ćemo značenje i važnost tih pojmova.

Slika nije učitana

Strani pojmovi s kojima se susrećete prilikom izrade web stranice.

Izuzetno je pohvalno da ste se odlučili na izradu web stranice, čak i ako o tome trenutno samo razmišljate. Ali u većini slučajeva, korisnik koji se odluči na izradu web stranice, susreće se sa mnoštvo nepoznatih pojmova kao što su SSL, CMS, Hosting, DNS, Domena i slično.

Naš pristup je da svoje klijente ne zamaramo takvim pojmovima jer realno, Vama nije bitan DNS zapis nego stvoriti fukncionalnu, lijepu i svrsishodnu stranicu odnosno prezentirati svoje usluge i proizvode postojećim i budućim klijentima.

Međutim, ukoliko ste se susreli s tim nepoznatim pojmovima ili Vas jednostavno zanima što smo sve to nabrojali i čemu to služi, ovaj članak je upravo za Vas.

Što je hosting ?

Laički rečeno, web hosting je zakupljeni dio servera na kojem se nalazi Vaša web stranica ili Web trgovina. Server se može shvatiti kao jako računalo koje je napravljeno na način da može brzo dostaviti Vašu web stranicu posjetitelju. Znači jednostavno rečeno, web hosting je mjesto na internetu gdje se nalazi Vaša web stranica.

Kako postoji veliki broj pružatelja hosting usluga, tako i cijena samog hostinga varira od 10 do 100 kn mjesečno. Cijena paketa ovisi o brzini servera tj. jačini procesora, veličini memorije i disk prostora te naravno, o pouzdanosti severa. Primjer dobrog hostinga koji nudi pouzdanu uslugu, brze servere i dosta prostora s neograničenim brojem mail adresa je Avalon. Više o njihovoj usluzi možete pronaći ovdje.

Slika nije učitana

Što je domena ?

Domena je jedinstveno ime za internet adresu odnosno ime Vaše web stranice odnosno web shopa. U našem slučaju, naša domena je www.aplikacije.hr . Naziv Vaše domene je unikatan odnosno ne mogu postojati dvije web stranice s istim nazivom. Prilikom odabira naziva Vaše stranice treba obratiti pozornost da je domena lako pamtljiva, a ako se sastoji od više riječi i čitljiva tj. da se između riječi nalazi određeni separator, najčešće povlaka.

Više o domenama možete pročitati u članku o domenama ( https://aplikacije.hr/domene-sto-je-i-kako-do-besplatne/ ), a ako želite provjeriti dali je Vaša domena slobodna odnosno, možete li je zakupiti, to možete na ovom linku.

Što je CMS ?

CMS je skraćenica za Content Managment System odnosno sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem Vaše web stranice ili trgovine. Trenutno najkorišteniji CMS na tržištu je WordPress u čijem administratorskom sučelju možete samostalno uređivati izgled i sadržaj Vaše stranice te dodavati novi sadržaj, nove proizvode i usluge.

Administratorskom sučelju za samostalno se najčešće pristupa na adresi Vašadomena.hr/admin . Naša praksa je svojim klijentima dostaviti i uputstva za samostalno održavanje stranice kao i odraditi brzi tečaj o samostalnom uređivanju.

Slika nije učitana
Slika nije učitana

Što je SSL?

SSL je skračenica za Secure Socket Layer i za svaku web stranicu, a osobito web trgovinu je postao must have. SSL je certifikat koji se postavlja na Vaš server odnosno hosting, a omogućava sigurnu komunikaciju između posjetitelja i servera jer su svi podaci koji se šalju kriptirani i ne razumljivi svim neovlaštenim “dobronamjernim” stranama koje takve podatke presreću i čitaju.

Ako neka stranica ili trgovina ne posjeduje SSL certifikat, s lijeve strane preglednika javlja se crvena oznaka “Not secure” koja stvara neugodan osjećaj kod posjetitelja te je stoga dobra praksa imati instaliran SSL certifikat, osobito kod web trgovina gdje se šalju povjerljivi podaci poput broja kreditne kartice i slično.

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!