APLIKACIJE.HR
TKO SMO

Vaš pouzdan ICT partner na putu do uspjeha.

Aplikacije.hr su brend tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o., vodeće tvrtke za razvoj web i programskih rješenja.

adresa
Koturaška 35, 10 000 Zagreb
telefon
e-mail
Pratite nas na društvenim mrežama

Koje načine plaćanja postaviti na webshop ?

Koje nacine placanja postaviti na webshop
Prilikom izrade webshop-a, izuzetno bitna odluka i pitanje koje se nameće jest upravo koje načine plaćanja postaviti na webshop ? Na pitanja koje su prednosti određenog načina plaćanja, kolika je cijena implementacije te kako koji način plaćanja funkcionira kao i kakav račun je potrebno izdati, saznajte niže u tekstu.

Koji načini plaćanja postoje ?

Prilikom izrade webshop-a, izuzetno bitna odluka i pitanje koje se nameće jest upravo koje načine plaćanja postaviti na webshop ? Na pitanja koje su prednosti određenog načina plaćanja, kolika je cijena implementacije te kako koji način plaćanja funkcionira kao i kakav račun je potrebno izdati, saznajte niže u tekstu. Općenito, najpopularniji načini plaćanja koji se postavljaju na webshop su :

  1. Plaćanje pouzećem – Kupac plaća robu prilikom preuzimanja, a kurirska služba ili dostavljač od kupca uzima novce te ih dostavlja Vama. Ukoliko Vi obavljate dostavu, kupcu je prilikom plaćanja, bez obzira radi li se o gotovinskom ili kartičnom plaćanju, potrebno izdati fiskalizirani račun.
  2. Plaćanje po ponudi – Kupac naručenu robu plaća virmanski, općom uplatnicom, internet bankarstvom ili prema svojim navikama. Kupac po završetku kupovine prima ponudu za plaćanje, a Vi mu dostavljate robu po primitku uplate.
  3. Paypal – Izuzetno popularan način plaćanja na svim velikim i poznatim web trgovinama u ovom trenutku ne podržava plaćanje iz Hrvatske tj. plaćanje u kunama stoga je sve cijene potrebno izraziti u eurima i raditi konverziju cijena prema središnjem tečaju HNB-a. Iako je vrlo popularan na svjetskim web trgovinama, radi komplicirane implementacije, za sada se izbjegava.
  4. Kartično plaćanje -Kupac završava kupovinu plaćanjem karticom. No međutim, kako biste implementirali kartično plaćanje, potrebno je sklopiti ugovor s kartičarskim posrednikom između Vaše web trgovine i banke. Među popularnim i pouzdanim posrednicima, izdvojili bih smo WSPay T Com Pay Way i Corvus pay. Ovaj način plaćanja plaća se na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Prosječna cijena je okvirno 200 kuna + PDV mjesečno, ovisno o payment gateway-u ( posredniku ) kojeg odaberete. Također, prema zakonu RH, kartično plaćanje putem webshopa se smatra kao promet gotovinom te je potrebno izdati fiskalizirani račun.

Koji način plaćanja odabrati ?

Odluku vezanu uz ovo pitanje možete donjeti isključivo Vi, a mi ćemo Vam pokušati objasniti prednosti određenih plaćanja kao i tipove kupaca za koje je određeni način plaćanja idealan. Svaki kupac iz nekog razloga preferira određeni način plaćanja i stoga je dobro razmisliti o pružanju 3 standardna načina plaćanja : Pouzećem, po ponudi i kartično plaćanje. Normalno, ne morate se u startu odmah odlučiti za sve načine plaćanja jer je određeni način plaćanja moguće integrirati i kasnije ako se na to odlučite. Napravili smo analizu navika kupaca i došli do sljedećih postotaka* :

Preko 40% kupaca bira plaćanje pouzećem iz nekoliko razloga. Jedan dio njih ne zna koristiti internet bankarstvo ( ili ga uopće nema ) ili se boji plaćanja karticom putem interneta. Drugi dio kupaca trenutno nema novaca, ali će ih imati u trenutku dostave ( npr. čeka plaću, a želi kupiti odmah ), treći dio ipak voli platiti robu kada bude siguran da je isporučena. Bez obzira iz kojeg razloga, plaćanje pouzećem u Hrvatskoj je izrazito popularna metoda plaćanja na webshop-u. 

Preko 30% kupaca bira plaćanje po ponudi, a među njima su najčešće tvrtke. Tvrtke vole ovaj oblik plaćanja jer uz obavezan izvadak iz banke mogu priložiti fizički dokument, odnosno ponudu koja im je dostavljena. Drugi dio kupaca, koji se i dalje boji plaćanja putem interneta radije će odabrati plaćanje ponude na stranici svoje banke tj. korištenjem internet bankarstva.

Preko 20% odnosi se na plaćanje karticama. Iako je uvriježeno mišljenje da Hrvati ne koriste plaćanje karticama na internetu iz straha od krađe podataka, sve veći broj kupaca koristi upravo ovaj način. To je u pravilu mlađa generacija koja je svjesna da je kupnja putem interneta korištenjem Payment Gateway-a u potpunosti sigurna te najbrži način kupovine.

*Postoci su informativnog i ilustrativnog karatkera, a brojke su dobivene analizom dosadašnjeg prometa te analizom tržišta.

Kako omogućiti plaćanje karticama ?

Da bi ste na Vašem webshop-u omogućili plaćanje karticama potrebno je odabrati tzv. Payment Gateway. Laički rečeno, Payment Gateway je posrednik između kupca, webshop-a i banaka ( analogija POS uređaju u fizičkoj trgovini ) odnosno omogućava kupcu plaćanje proizvoda karticom te terećenje njegovog računa u korist Vašeg računa. Payment Gateway omogućava najveću sigurnost plaćanja kroz šifriranje podataka i oslobađa Vas odgovornosti prilikom plaćanja na način da se kupca preusmjerava s Vaše stranice na stranicu za plaćanje na kojoj korisnik unosi podatke s kartice ( podatke o kartici kao što su vlasnik, vrsta kartice, datum isteka i zaštitni kod kartice tzv. CVC ) .

Nakon što je korisnik unio podatke za plaćanje, Payment Gateway provjerava valjanost unesenih podataka i šalje banc,i u kojoj korisnik ima otvoren račun, upit za autorizaciju. Ako korisnik ima dovoljno sredstava na računu odnosno ako mu banka odobri plaćanje, Payment Gateway prima potvrdu od banke te se korisnik vraća u webshop s porukom o uspješnom plaćanju, a rezervirani iznos se prebacuje na Vaš račun. Time je proces plaćanja završen na siguran način i u samo nekoliko sekundi.

Na Hrvatskom tržištu postoji više posrednika koji nude Payment Gateway usluge, a izdvojili bih smo :  WSPay T Com Pay Way i Corvus pay.

Nakon potpisivanja ugovora s tvrtkom koju ste odabrali, tvrtka će Vas uputiti u sve korake koje je potrebno poduzeti za korištenje usluge kao i cijenu korištenja usluge. Najčešće, te tvrtke naplaćuju određenu proviziju u postocima transakcije i / ili mjesečnu naknadu.  Za više detalja o uslugama koje nude, koracima koje je potrebno poduzeti, kao i cijenama, predlažemo da posjetite njihove stranice. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam pošaljite poruku.

Povezane objave

Otvaranje Business Managera jedna je od prvih stvari koju bismo trebali napraviti, ako želimo kreirati uspješne Facebook kampanje…

Izrada web shopa savršeno prezentira Vaš Posao i garantira povećanje
prodaje…

Prijavite se na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i informirati ćemo Vas o novim člancima i zanimljivostima kao i o novim uslugama i promocijama.
Pridružite se našoj zajednici zadovoljnih klijenata i unaprijedite svoju online prisutnost!